Behandeling van de ziekte van Ménière

De oorzaak van de ziekte van Ménière is niet bekend. Om die reden is er ook geen behandeling die de aandoening afdoende kan verhelpen.

Er zijn wel geneesmiddelen en andere hulpmiddelen waaronder een speciale prismabril, die de klachten kunnen verminderen.

Een arts volgt bij de behandeling van de ziekte Ménière een stepped-care schema. Afhankelijk van de ernst van de klachten en de kwaliteit van leven, schrijft de arts eerst een weinig ingrijpende therapie voor. Als de klachten aanhouden, zal de arts patiënten proberen te helpen met verdergaande middelen die ook meer ongewenste effecten kunnen hebben.

Dokter Eric Vente is een van de weinig artsen in Nederland die zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van de ziekte van Ménière. Hij is werkzaam in zijn praktijk Specsymmetry in Alphen aan den Rijn.

Dokter Vente kan u helpen bij het stellen van de diagnose van de ziekte van Ménière, het geven van leefstijladvies, het adviseren over medicijnen die de draaiduizeligheid beïnvloeden en het voorschrijven van een Utermöhlen-prismabril. Als hij u met deze middelen onvoldoende kan helpen, dan verwijst hij u door naar een andere specialist, bijvoorbeeld een KNO-arts, of een gespecialiseerd kenniscentrum.

Behandeltrap: Stepped Care

Hieronder vindt u de stappen van de stepped care op een rijtje, zoals behandelaars van mensen met de ziekte van Ménière ze over het algemeen volgen.

Behandeltrap behandeling Meniere

Advies leefstijl

In Nederland krijgen mensen met de ziekte van Ménière van hun arts het advies om de leefstijl aan te passen. Ondanks dat stress niet de oorzaak van de ziekte is, heeft het wel een belangrijke invloed op het optreden van aanvallen van de ziekte van Ménière. Het is daarom van belang spanningen te vermijden en op tijd rustig aan te doen. Het is ook raadzaam om mensenmenigten en snel bewegende beelden te vermijden, om de wisselwerking tussen de ogen en het evenwichtsorgaan niet overmatig te prikkelen.

Medicijnen voor de ziekte van Ménière, tegen duizeligheid

Het is mogelijk dat uw arts u een medicijn voorschrijft tegen de duizeligheid: betahistine. Het is het enige medicijn dat is geregistreerd voor de behandeling van de ziekte van Ménière. Het voorschrijven van betahistine is echter afhankelijk van uw klachten en van uw gezondheidssituatie. Betahistine zorgt voor vermindering van de endolymfe in het slakkenhuis, waardoor de druk afneemt en het risico op een aanval van Ménière vermindert.

Uw arts kan u ook een vochtafdrijvend middel, een zg plaspil, voorschrijven. Deze middelen verminderen de hoeveelheid vocht in het lichaam en daardoor dus ook in het slakkenhuis. Dit voorkomt dat de druk in het slakkenhuis te groot wordt.

Hulpmiddelen bij de ziekte van Ménière:

Hoortoestel en Utermöhlen-prismabril

– Hoortoestel

Soms kan een hoortoestel uitkomst bieden om het gehoorverlies te verhelpen of het oorsuizen te verhullen. Dit levert niet altijd het gewenste resultaat op, omdat de versterkte geluiden al snel te hard en onaangenaam klinken.

– Utermöhlen-prismabril

Behandeltrap behandeling Meniere prismabril

Een groot aantal mensen is gebaat bij het dragen van een Utermöhlen-prismabril. Deze prismabril bevat speciaal geslepen glazen met een prismavorm erin. Het dragen van de bril beïnvloedt de wisselwerking tussen het evenwichtsorgaan, de ogen en de spieren in het lichaam, waardoor de duizeligheid van de aanval van Ménière vermindert.

De Utermöhlen-prismabril wordt alleen voorgeschreven door artsen die werken volgens de Utermöhlen-richtlijn, zoals dokter Vente.

Lees meer over de Utermöhlen-prismabril.

Uitschakelen evenwichtsorgaan

Een andere zeer ingrijpende manier om de duizeligheid te verhelpen is het uitschakelen van het zieke evenwichtsorgaan. Dat kan op verschillende manieren. Het uitschakelen van het evenwichtsorgaan kan leiden tot gehoorverlies. Deze oplossing is dan ook alleen geschikt voor mensen die (al) aan een kant doof zijn en wordt uitgevoerd door een KNO-arts.

Manieren om het evenwichtsorgaan uit te schakelen:

  • inspuiten van dexamethason via het trommelvlies. Deze methode bevordert de afvoer van endolymfe, om overmatige druk in het slakkenhuis te voorkomen.
  • inspuiten van gentamycine via het trommelvlies. Deze methode beschadigt het binnenoor en het evenwichtsorgaan, waardoor de duizeligheidsklachten afnemen. Het heeft als groot nadeel dat deze behandeling het gehoor blijvend kan aantasten.
  • operatie waarbij de evenwichtszenuw wordt doorgesneden. Deze methode gaat gepaard met nogal wat risico’s en het effect is niet optimaal. Om die reden past men hem in Nederland maar zeer weinig toe.

 

Dokter Eric Vente (arts) heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van de ziekte van Ménière. Hij is werkzaam in zijn praktijk Specsymmetry in Alphen aan den Rijn.

Wilt u weten of dokter Vente u kan helpen bij uw klachten? Neem dan direct telefonisch contact op: 0172 49 56 66.

Wilt u een afspraak maken? Klik hier           Meer informatie? Klik hier

Contactgegevens
P.E.M. Vente, arts | Rosmolen 100 | 2406JW | Alphen aan den Rijn
Telefoon 0172 - 49 56 66 | Contact