Diagnose van de ziekte van Ménière

De diagnose ziekte van Ménière wordt gesteld op basis van het klachtenpatroon van de patiënt, en een aantal vervolgonderzoeken. De volgende drie klachten (een zg trias van symptomen ) wijzen mogelijk op de ziekte van Ménière:

  • aanvallen van draaiduizeligheid;
  • gehoorverlies;
  • oorsuizen.

Om vast te stellen of iemand met deze klachten inderdaad de ziekte van Ménière heeft, is het nodig verder onderzoek te doen. Een belangrijke reden van dit onderzoek is het uitsluiten van andere oorzaken, zoals een infectie, beschadiging ten gevolge van gebruik van antibiotica, een tumor of migraine. Duizeligheid kan ook optreden bij mensen met hoofdpijnklachten. Dan is er mogelijk sprake van vestibulaire migraine, een vorm van migraine die gepaard gaat met aanvallen van duizeligheid. Hier kunt u meer lezen over deze vorm van migraine.

Vervolgonderzoek diagnosestelling ziekte van Ménière

Onderzoek naar gehoorverlies valt onder het specialisme van de keel-, neus- en oorartsen (KNO-arts). Dat betekent dat uw huisarts u met uw Ménière-achtige klachten naar deze specialist zal doorverwijzen.

De KNO-arts zal allereerst een gehoortest doen, om na te gaan wat de oorzaak van het gehoorverlies is en daarmee mogelijk andere oorzaken uitsluiten.

Verder test de specialist het evenwichtsorgaan met een zg calorisch onderzoek, waarbij u achtereenvolgens koud en warm water in ieder oor krijgt gespoten. Deze temperatuurverschillen prikkelen de halfcirkelvormige kanalen en lokken onwillekeurige oogbewegingen, nystagmus, uit. Als er sprake is van een verschil in reactie via het linker- en rechteroor, geeft dit aan dat er een verschil is tussen het linker- en rechter evenwichtsorgaan. De aard van het verschil kan typerend zijn voor de ziekte van Ménière.

Soms zijn ook andere onderzoeken noodzakelijk, zoals:

  • bloedonderzoek;
  • onderzoek naar het functioneren van de gehoorzenuw (BERA);
  • röntgenfoto’s, een CT- of MRI-scan van het slakkenhuis en de gehoorzenuw.

Als er geen aanwijzingen zijn voor een andere aandoening die de trias van symptomen draaiduizeligheid, gehoorverlies en oorsuizen, verklaart dan stelt de arts de diagnose ‘ziekte van Ménière’.

Wat kan dokter Vente bij de behandeling van de ziekte van Ménière voor u doen?

Dokter Vente is gespecialiseerd in de behandeling van duizeligheidsklachten die voortkomen uit een niet goed werkend evenwichtsorgaan, zoals bij de ziekte van Ménière. Hij richt zich daarbij onder meer op de samenwerking tussen de ogen en het evenwichtsorgaan, de zg. de vestibulo-oculaire reflex. Bij de ziekte van Ménière is deze reflex verstoord.

Het is mogelijk de duizeligheidsklachten te verminderen door het dragen van een Utermöhlen-prismabril. Met een aantal kortdurende testen onderzoekt dokter Vente of u de ziekte van Ménière hebt, en of u gebaat bent bij het dragen van de Utermöhlen-prismabril. Meer informatie over de vestibulo-oculaire reflex en de Utermöhlen-prismabril vindt u hier.

Dokter Eric Vente is een van de weinig artsen in Nederland die zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van de ziekte van Ménière. Hij is werkzaam in zijn praktijk Specsymmetry in Alphen aan den Rijn.

Wilt u weten of dokter Vente u kan helpen bij uw klachten? Neem dan telefonisch contact op: 0172 49 56 66.

Wilt u een afspraak maken? Klik hier           Meer informatie? Klik hier

Contactgegevens
P.E.M. Vente, arts | Rosmolen 100 | 2406JW | Alphen aan den Rijn
Telefoon 0172 - 49 56 66 | Contact