Leven met de ziekte van Ménière

Na de eerste aanvallen van de ziekte van Ménière zijn mensen vooral bang voor een nieuwe aanval. Later neemt de duizeligheid af en overheerst de toenemende slechthorendheid het klachtenpatroon. Over het algemeen blijven de gehoorproblemen en verdwijnen de duizeligheidsaanvallen.

Accepteren en uitleggen

Ondanks dat het wellicht niet makkelijk is, is het in uw eigen belang dat u en uw naaste omgeving accepteren dat u de ziekte van Ménière hebt.

Leg de mensen in uw directe omgeving, zoals uw gezin, familie en collega’s uit wat er met u aan de hand is. Zorg ook dat de mensen om u heen weten wat ze voor u kunnen doen op het moment dat u een aanval krijgt.

Als iedereen om u heen goed op de hoogte is, krijgt u de juiste hulp op de momenten dat u dat nodig heeft.

Rustmomenten

U en uw omgeving zijn erbij gebaat als u voor uzelf regelmatig rustmomenten inplant. Dat vermindert stress en voorkomt dat u overprikkeld raakt.

Dagboek

Het is raadzaam een dagboek bij te houden voor de momenten dat u Ménière klachten heeft. Een dagboek geeft u inzicht in de ernst van de klachten en het aantal keer dat ze optreden. U kunt zo zelf in de gaten houden wat het effect van medicatie of een verandering van uw leefstijl is.

Kaartje met telefoonnummer

Zorg dat u altijd een kaartje bij u draagt waarop staat dat u de ziekte van Ménière hebt, en een telefoonnummer van een van uw naasten. Dit kunt u aan een voorbijganger geven, op het moment dat u een aanval krijgt als u niet thuis bent.

Wat kunt u doen bij een aanval van de ziekte van Ménière?

  • Ga ergens rustig liggen of zitten, op een plek waar het schemerdonker is;
  • Vermijd fel licht;
  • Vermijd drukte;
  • Als u niet kunt gaan rusten, richt uw blik dan op een vast punt. Dit helpt u om beter in evenwicht te blijven. Ook helpt het dragen van een Utermöhlen-prisma bril u bij focussen op een punt.

Wat kunt u doen als u tijdens een aanval niet thuis bent:

  • Neem telefonisch contact op met een familielid en stel hem of haar op de hoogte. U kunt hier bv een sneltoets van uw telefoon voor gebruiken.
  • Vraag eventueel een voorbijganger om u naar een rustige plaats te brengen, waar u kunt rusten.
  • Geef iemand een kaartje met het telefoonnummer van een van uw naasten, zodat deze persoon gebeld kan worden om u te hulp te komen.

De frequentie en de ernst van aanvallen van de ziekte van Ménière nemen eigenlijk altijd af, al kan dit lange tijd duren.

Dokter Eric Vente (arts) heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van de ziekte van Ménière. Hij is werkzaam in zijn praktijk Specsymmetry in Alphen aan den Rijn.

Wilt u weten of dokter Vente u kan helpen bij uw klachten? Neem dan direct telefonisch contact op: 0172 49 56 66.

Wilt u een afspraak maken? Klik hier           Meer informatie? Klik hier

Contactgegevens
P.E.M. Vente, arts | Rosmolen 100 | 2406JW | Alphen aan den Rijn
Telefoon 0172 - 49 56 66 | Contact