Wat is de oorzaak van de ziekte van Ménière

De oorzaak van de ziekte van Ménière is ondanks vele onderzoeken nog steeds niet goed bekend. Wel is duidelijk dat het een aandoening is van het binnenoor. Het binnenoor vormt samen met het buitenoor en het middenoor het gehoororgaan.

Het binnenoor

Het binnenoor bestaat uit twee structuren:

  • het slakkenhuis, de cochlea, dat zorgt voor de waarneming van geluiden, en
  • het evenwichtsorgaan, het labyrinth, dat de balans van het lichaam ten opzichte van de aarde waarneemt.

Het binnenoor ligt goed beschermd in het hardste bot van het lichaam, het rotsbeen.

Vanuit het slakkenhuis loopt de gehoorzenuw naar de hersenen. Het evenwichtsorgaan stuurt de signalen via de evenwichtszenuw naar de hersenen.

De bouw van het evenwichtsorgaan

Het evenwichtsorgaan bestaat uit drie halfcirkelvormige kanalen en twee bolvormige structuren: de urticulus en de sacculus. De halfcirkelvormige kanalen zorgen voor het waarnemen van draaibewegingen van het hoofd. De urticulus en de sacculus nemen de horizontale (naar opzij) en verticale (op- en neergaande) bewegingen waar.

Zowel het slakkenhuis als de structuren van het evenwichtsorgaan zijn gevuld met vloeistof, de endolymfe. Ze liggen in het rotsbeen, ingebed in een met vloeistof gevulde ruimte. De vloeistof in deze holte heet de perilymfe. Beide vloeistoffen hebben een eigen unieke samenstelling.

De oorzaak van een aanval van de ziekte van Ménière

Waarschijnlijk is er bij een aanval van de ziekte van Ménière sprake van een ophoping van de vloeistof in het slakkenhuis, hydrops genoemd. Dit verklaart mogelijk het drukgevoel dat mensen soms voor een aanval in hun oor ervaren.

Door de druk kan de dunne wand scheuren en raken de vloeistoffen binnen en buiten het slakkenhuis met elkaar vermengd. Men neemt aan dat die vermenging aanleiding geeft voor een aanval van de ziekte van Ménière. Dit is ook de reden dat bij een aanval zowel draaiduizeligheid als gehoorproblemen, zoals doofheid en oorsuizen, optreden. De werking van beide zintuigen is immers verstoord. De verstoring in het evenwichtsorgaan is ook de aanleiding voor de felle oogbewegingen, nystagmus, die optreden tijdens een aanval van de ziekte van Ménière.

Het is niet bekend wat de oorzaak van de hydrops is.

Het is niet zo dat stress en drukte de aanvallen veroorzaken, maar ze kunnen deze wel negatief beïnvloeden. Een te hoge belasting kan leiden tot een volgende Ménière-aanval.

Dokter Eric Vente is een van de weinig artsen in Nederland die zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van de ziekte van Ménière. Hij is werkzaam in zijn praktijk Specsymmetry in Alphen aan den Rijn.

Wilt u weten of dokter Vente u kan helpen bij uw klachten? Neem dan direct telefonisch contact op: 0172 49 56 66.

Wilt u een afspraak maken? Klik hier           Meer informatie? Klik hier

Contactgegevens
P.E.M. Vente, arts | Rosmolen 100 | 2406JW | Alphen aan den Rijn
Telefoon 0172 - 49 56 66 | Contact